Zeilboten

Men onderscheidt zeilboten in jollen en zeiljachten. Zeiljachten zijn in vergelijking met jollen

Lees verder
Hoe moet je ankeren?

Het is cruciaal te weten hoe je moet ankeren. De meeste schippers gebruiken hun anker bijna nooit

Lees verder
Jachten

Wanneer we over jachten spreken dan hebben we het over grote motorboten of schepen die veel motor

Lees verder
VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN?

Vaarbewijs

Als je een boot hebt en je wilt gaan varen, dan is het belangrijk om te weten dat je een vaarbewijs nodig hebt. Er zijn verschillende soorten vaarbewijzen die geldig zijn op verschillende soorten wateren. Zo mag je voor pleziervaart op meren en plassen varen met een klein vaarbewijs 1. Het klein vaarbewijs bestaat uit Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2. deze soorten vaarbewijzen zin op zichzelf ook weer onder te verdelen in verschillende soorten. Zo kent het Groot Vaarbewijs weer een onderverdeling in het normale Groot Vaarbewijs, het groot beperkt vaarbewijs en het groot pleziervaarders vaarbewijs. Ook is een vaarbewijs internationaal geldig in verschillende Europese landen. Deze landen zijn buiten Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Oostenrijk en België.

Het vaar examen

Het vaarexamen is, in tegenstelling tot wat heel veel mensen vaak denken, niets anders dan een schriftelijk examen dat net zoals het theorie examen voor het rijbewijs wordt afgenomen bij een instituut volgens het CBR. Er zijn vijf plekken in Nederland waar je je vaarbewijs kunt halen. De instantie die verantwoordelijk is voor het aanbieden van het Groot en Klein Vaarbewijs, De Vamex, is de enige bevoegde instantie die het vaarbewijs mag aanbieden. De Vamex biedt op 5 plaatsen in Nederland de mogelijkheid tot het behalen van het Vaarbewijs. Ze zijn vijf dagen in de week geopend en één keer per maand op zaterdag.

De juiste leeftijd

Het is niet verplicht om de leeftijd van 18 jaar of ouder te hebben voor het behalen van het vaarbewijs. Je kunt je vaarbewijs al halen wanneer je jonger bent dan 18 maar je krijgt het vaarbewijs dan pas in bezit wanneer je 18 jaar geworden bent. Wel gaat het hier om Klein Vaarbewijs 1, het pleziervaarders vaarbewijs.

Artikelen

Groot vaarbewijs

Voor het beroepsmatig varen over wateren is te allen tijde het Groot Vaarbewijs vereist. Dit vaarbewijs geeft recht om te varen op alle wateren in Nederland, inclusief de zee. Ook mag je met dit vaarbewijs op internationale wateren varen. Het Groot Vaarbewijs is verplicht wanneer je gaat varen met een schip dat 40 meter of langer is. Het Groo

Lees meer...

Klein vaarbewijs

Ben je een pleziervaarder en ben je in het bezit van je eigen? Ongeacht of het nu gaat om een grote motorboot, een zeilboot of een rubberbootje: wie op het water vaart met een boot die harder gaat dan 20km/u óf langer is dan 15 meter, dient in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Het klein vaarbewijs geeft recht om te varen op kleine

Lees meer...