Vakantie aan het water boeken? Leuke regio's, campings en vakant

Een vakantie aan het water is een perfecte manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te

Lees verder
Algenaanslag

Algen zijn net als schimmels organismen. Echter zijn algen andere organismen. Ze zijn een verzame

Lees verder
Klein vaarbewijs

Ben je een pleziervaarder en ben je in het bezit van je eigen? Ongeacht of het nu gaat om een gro

Lees verder
VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN?

Motorboten

Een motor boot is een vaartuig dat is aangedreven door, zoals de naam al aangeeft, een motor. Motorboten kunnen onderverdeeld worden in grote motorboten en kleine motorboten. Wanneer je een boot gebruikt die wordt aangedreven door een motor, dan is de kracht van de motor erg van belang. Het is namelijk zo dat hoe sneller je boot is, hoe meer de boot uit het water wordt geduwd en dus hoe minder weerstand de boot heeft. Een speedboot kan dan al snel een snelheid van 60 kilometer per uur gaan. Dit lijkt niet zo snel te zijn maar op het water is dit ontzettend snel. Ook heeft een boot vaak geen rem en is “remmen” (of stoppen) dus heel anders dan bij een auto op de weg. Een boot moet je meestal laten uitvaren en een andere optie op tot stilstand te komen is tegengas geven. Een rubberboot met een motor erop hoort ook onder de noemer motorboten. Heb je dus een te krachtige motor op een rubberboot of een sloep, houd dan rekening met de gevaarlijkheid, snelheid en remtijd.

kleine motorboten

Wie op de open zee wilt varen mag dit niet met een kleine motorboot. Kleine motorboten zijn uitsluitend bedoelt voor pleziervaart op openbare kleine plassen en meren. Vissers gebruiken vaan een kleine motorboot. Ook watersporters die aan waterskiën doen en wake boarders zie je vaak achter een kleine motorboot hangen.

Grote motorboten

Wie aan grote motorboten denkt zal stiekem wel meteen aan  jachten denken. Een boot die half open is en 6 meter lang behoort ook al snel tot de categorie grote motorboten. Hoe een motorboot wordt ingedeeld is al vaak afhankelijk van de kracht die de motor bezit. Hoe krachtiger de motor is, hoe sneller hij is. Het is dan ook belangrijk dat de motor op de boot is afgestemd.