Vakantie aan het water boeken? Leuke regio's, campings en vakant

Een vakantie aan het water is een perfecte manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te

Lees verder
Klein vaarbewijs

Ben je een pleziervaarder en ben je in het bezit van je eigen? Ongeacht of het nu gaat om een gro

Lees verder
Jachten

Wanneer we over jachten spreken dan hebben we het over grote motorboten of schepen die veel motor

Lees verder
VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN?

Groot vaarbewijs

Voor het beroepsmatig varen over wateren is te allen tijde het Groot Vaarbewijs vereist. Dit vaarbewijs geeft recht om te varen op alle wateren in Nederland, inclusief de zee. Ook mag je met dit vaarbewijs op internationale wateren varen. Het Groot Vaarbewijs is verplicht wanneer je gaat varen met een schip dat 40 meter of langer is. Het Groot Vaarbewijs is onder te verdelen in het Groot Vaarbewijs A en het Groot Vaarbewijs B.

Groot Vaarbewijs A

Wanneer je als schipper gaat varen op de internationale wateren dan dien je in het bezit te zijn van het Groot Vaarbewijs A. Vaarbewijs A geeft recht op het varen van alle soorten schepen. Beroepsmatige schippers dienen te allen tijde in het bezit te zijn van Groot Vaarbewijs A. Niet alleen beroepsmatige schippers zijn verplicht om in het bezit te zijn van dit grote vaarbewijs. Ook wanneer je als plezier schipper een grote boot hebt die langer is dan 25 meter heb je een Groot Vaarbewijs nodig.

Groot Vaarbewijs B

Groot Vaarbewijs B is in tegenstelling tot A iets beperkter. Ook dit vaarbewijs is een vaarbewijs dat verplicht is wanneer je beroepsmatig schipper bent. Alleen mag je met dit vaarbewijs niet op alle wateren varen en niet op de internationale wateren. Het geeft alleen recht voor het varen op meren en wateren die speciaal bedoeld zijn voor transport. Ook mag je met het Groot Vaarbewijs B maar op schepen varen die maximaal 40 meter lang zijn. Groot Vaarbewijs B is dus vele malen beperkter dan Vaarbewijs A, maar ondanks deze verschillen is het verschil in examen niet zo heel groot.