Jachten

Wanneer we over jachten spreken dan hebben we het over grote motorboten of schepen die veel motor

Lees verder
Motorboten

Een motor boot is een vaartuig dat is aangedreven door, zoals de naam al aangeeft, een motor. Mot

Lees verder
Schimmel

Er zijn verschillende soorten vuil die je boot kunnen vervuilen. Één van deze soort

Lees verder
VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN?

Ankers

Een anker bij een boot kan worden vergeleken met een handrem bij een auto. Het is een zwaar voorwerp waardoor de boot op een plaats kan blijven drijven. Hoe groter de boot hoe zwaarder het anker dient te zijn. En anker heeft haken aan de zijkanten. Deze zijkanten zijn bedoelt om zich in te graven in de zeebodem. Ankers zijn over het algemeen zonder stok. Een anker graaft zich in door beweging van de boot waarna deze tot stilstand komt en zich ingraaft in de zeebodem. Meestal blijft een anker steken achter een steen.

Paalankers

Niet alleen hebben ankers de vorm van de tatoeages van het tekenfiguur Popeye. Er bestaan ook paalankers. Deze zijn relatief goedkoop in vergelijking met een anker dat dezelfde houdkracht heeft. Een paalanker is een soort holle buis die in de bodem wordt geheid of geboord. Het gebruik van een paalanker is geschikt wanneer men vaart op niet al te diepen wateren. Een paalanker is immers een paal die wel meegenomen moet worden op de boot. Wanneer een paalanker in diepe wateren toegepast moet worden dan is het vervoeren van de paal vaak een grote last.

Zuigankers

Zuigankers zijn net als paalankers holle platen. Aan de bovenkant zijn deze ankers afgesloten. Deze ankers worden op de zeebodem geplaatst en door het eigen gewicht worden ze in de zeebodem gezogen. Ook kan een zuiganker voorzien zijn van een computerprogramma waardoor deze zich automatisch inzuigt met behulp van zuigers aan de bovenkant van de paal. Een voordeel van deze soort ankers is dat de ankers relatief gemakkelijk uit de bodem gezogen kunnen worden.

Paddenstoelankers

De paddenstoelankers zijn zware stokankers waar de steek segmenten vervangen zijn door bolsegment. In het verleden werden hier lichtschepen mee op de plaats gehouden. Een paddenstoelanker heeft zoals de naam al aangeeft de vorm van een paddenstoel.

Artikelen

Hoe moet je ankeren?

Het is cruciaal te weten hoe je moet ankeren. De meeste schippers gebruiken hun anker bijna nooit en dit is niet alleen erg onhandig, maar ook nog eens gevaarlijk. Het anker is namelijk een primair beveiligingsmiddel. Wanneer je pech hebt dan helpt een anker je met het op de plaats houden van de boot. De keuze van een anker is afhankelijk van

Lees meer...